13/06/202121:04

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας: «Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια»

Πρεμιέρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων σήμερα και τα βλέμματα όλων, είτε εμπλέκονται με κάποιον τρόπο σ’ αυτές είτε είναι απλοί παρατηρητές, είναι στραμμένα σ’ αυτές.

Είναι αν μη τι άλλο συγκινητικό να βλέπεις μια ολόκληρη κοινωνία να δείχνει τόση ενσυναίσθηση, να κινητοποιείται και να κινείται ολόκληρη την περίοδο αυτή στους ρυθμούς των εξετάσεων. Γιατί οι Πανελλήνιες δεν είναι απλά το θέμα των ημερών. Τις αναμένουν όλοι με αγωνία σα «να’ ναι έτοιμοι από καιρό», σα να προετοιμάζονται οι ίδιοι όλη τη χρονιά κι όλες τις προηγούμενες, σα να είναι οι ίδιοι που θα καθίσουν στα θρανία να αναμετρηθούν με το «θηρίο». Είναι, όπως και να το κάνουμε, συγκινητικό ν’ ακούς στους δρόμους, στις πλατείες, στα καταστήματα ανθρώπους όλων των ηλικιών να λένε: «Τα καημένα τα παιδάκια! Τι περνάνε κι αυτά! Να έχουν φώτιση και καλή επιτυχία!» Μα, αλήθεια τώρα… υπάρχει τίποτα καλύτερο και ευγενέστερο και ανθρωπινότερο από μια ευχή, όταν μάλιστα αυτή είναι από καρδιάς και τόσο μα τόσο ειλικρινής;

Οι παλιότεροι από μας συνήθιζαν να λένε ότι «με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια». Παραφράζοντας αυτή τη θυμοσοφία εμείς σήμερα λέμε ότι τέτοιου είδους ευχο-λόγια, σαν τα παραπάνω, απηχούν μια μεσσιανιστική αντίληψη για τη ζωή που ναι μεν κάνει την κοινωνία μας να αισθάνεται πιο «ανάλαφρη» συνειδησιακά , αφού αποσείει από πάνω της το άχθος της συν-ευθύνης (γιατί βαθιά μέσα τους όλοι γνωρίζουν ότι φέρουν ευθύνη όσο κι αν προσπαθούν να την αποποιηθούν επικαλούμενοι την αδυναμία τους απέναντι στο πανίσχυρο σύστημα) αλλά ταυτόχρονα την καθιστά απαθή κι ανενεργή, έρμαιο και άθυρμα πρακτικών και πολιτικών που απεργάζονται μεθοδικά τη χειραγώγησή της.

Κανένας μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών κι ας μη βαυκαλιζόμαστε με δικαιολογίες, κι ας μην αναλωνόμαστε σε ευχές! Φέρουμε όλοι μας ευθύνη όταν επιτρέπουμε με την ψήφο μας και εν συνεχεία με την αδράνειά μας στην κυβέρνηση της ΝΔ να γκρεμίζει μέσα σε μια νύχτα όσα με κόπους, αγώνες και θυσίες χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια…όταν της επιτρέπουμε να διαλύει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα …όταν με τη σιωπή μας συναινούμε στη νεοφιλελευθεροποίησή του, στην υποταγή του στους νόμους της αγοράς, στις ανισότητες και τον αποκλεισμό… στο όνομα της «αριστείας» των λίγων!

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και σε καθεστώς α-μνημονιακό ακύρωσε όλη την εκπαιδευτική πολιτική που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει υπό το βάρος των μνημονίων προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της!

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε την ενιαία βάση εισαγωγής η οποία θα αποκλείσει από τα Πανεπιστήμια 25000-30000 υποψήφιους/ες!
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε την Τράπεζα Θεμάτων!
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τα διετή προγράμματα σπουδών για τους/τις απόφοιτους/ες των ΕΠΑ.Λ!
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρηματοδότησε τα ΑΕΙ!
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε 4 Πανεπιστημιακά Τμήματα (δύο εξ αυτών στον νομό μας)!
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε την ίδρυση 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων!
  • Και προχωρά ακάθεκτη!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας ευχόμαστε σε όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες Καλή Επιτυχία!

Κι η συγκεκριμένη ευχή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος. Με τα σχολεία κλειστά και τα Λύκεια να ανοιγοκλείνουν (οι Πανελλήνιες εξετάσεις πρόσφεραν ένα καλό άλλοθι στην κυβέρνηση να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι νοιάζεται και μεριμνά με κάθε τρόπο για την τύχη των υποψηφίων!), με τα παιδιά στημένα μπροστά σε μια οθόνη (αν και όποτε είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης), με τους/τις εκπαιδευτικούς να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις τάξεις τους, με τους γονείς στα όρια της απελπισίας, η Καλή Επιτυχία ακούγεται υποκριτική κι ας βγαίνει απ’ την καρδιά μας. Αν λοιπόν θλιβόμαστε για κάτι, αυτό είναι οι συνθήκες που τα παιδιά βίωσαν την τελευταία τους σχολική χρονιά και όχι οι εξετάσεις αυτές καθεαυτές. Εξάλλου, είναι οι πρώτες από μια σειρά που θα ακολουθήσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους αλλά σημαντικές για τον επιπλέον λόγο ότι συμπίπτουν με και σηματοδοτούν την είσοδό τους στην ενηλικιότητα.

Η ίδια ευχή συνοδεύει και όλους/ες τους/τις νέους/ες μας σε κάθε μάχη που δίνουν στη ζωή τους!

Δε μένουμε όμως μόνο στις ευχές!

Βρισκόμαστε δίπλα τους σε κάθε αγώνα τους, όπου κι αν αυτός δίνεται, και τους/τις καλούμε να σταθούν κι αυτοί/ες δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για ένα καλύτερο, δικαιότερο κι ανθρωπινότερο αύριο για όλους και όλες μας!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας
Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα