Καθοριστική η πολιτική Μητσοτάκη για την επίπτωση των παροχώ...
12/07/201916:20

Περιμένουμε τα νέα νομοσχέδια της Ν.Δ για τις αποφάσεις σχετ…

[ad_1]

Της Ελευθερίας Κούρταλη

 

Η εκλογή μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Ελλάδα βοηθά στην βελτίωσης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, ενώ το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη, επισημαίνει η Fitch Ratings σε νέα έκθεσή της. Ωστόσο, η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση, όπως σημειώνει. Παράλληλα τονίζει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική για να τις εντάξει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που θα δημοσιευτεί στις 2 Αύγουστο.

Όπως αναφέρει ο οίκος, ατζέντα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει περικοπές των εταιρικών φόρων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, κατά τον οίκο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις , οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3% του ΑΕΠ), ενώ σύμφωνα με αναφορές, το κόστος αυτό θα διανεμηθεί σε τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές αποδόσεις, η Fitch επισημαίνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας “έτρεξε” με ρυθμό 4,4% του ΑΕΠ το 2018 και ήταν σχεδόν 1% υψηλότερο του στόχου – δημιουργώντας έτσι χώρο για κάποια δημοσιονομική  χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει η Fitch, στο βαθμό που θα υπάρξουν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα της νέας κυβέρνησης και τις επιπτώσεις, θα τις ενσωματώσει στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, στις 2 Αυγούστου.

Η κληρονομιά Τσίπρα

Σε γενικές γραμμές, η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της μετατόπισης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υπο-εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό αυξήθηκε πριν από τις εκλογές, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ήταν να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Η αποτυχία στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καταστήσει, σύμφωνα με την Fitch, πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι.

Τα υψηλά πλεονάσματα

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, γεγονός που θα συνεπαγόταν ωστόσο με συνέχιση της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις για τα πλεονάσματα μετά από συμφωνία με τους πιστωτές, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολος λόγω της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα