16/06/202114:52

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Ειδικότερα για το διδαγμένο κείμενο, οι μαθητές εξετάστηκαν στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα, 322a-323a. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που αφορούσαν  στην κατανόηση του δοθέντος αποσπάσματος βασίζονταν στην απλή μετάφρασή του, ενώ οι ερωτήσεις της εισαγωγής αντλούνταν από το σχολικό εγχειρίδιο. Όσον αφορά στις ερμηνευτικές ερωτήσεις, η διατύπωση τους ήταν σαφής και σε πολλά σημεία βασισμένες στα σχόλια και τις ενδεικτικές δραστηριότητες του Φακέλου Υλικού. Οι λεξιλογικές ασκήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Ιδιαίτερη, ωστόσο, προσοχή απαιτούσε το ερώτημα Β5 , που αφορά στο παράλληλο κείμενο και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς . Οι μαθητές αξιοποιώντας την κριτική τους ικανότητα έπρεπε να συγκρίνουν την άποψη του Καλλικλή περί αδικίας με αυτή του Πρωταγόρα. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Το αδίδακτο κείμενο ήταν απόσπασμα από το έργο του Ξενοφώντα «Απολογία Σωκράτους 31-34»  και κρίνεται προσιτό ως προς τη μετάφραση και την ερώτηση κατανόησης. Τα ζητούμενα που σχετίζονταν με τη γραμματική και το συντακτικό κρίνονται μέσης δυσκολίας.

Τα φετινά θέματα είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από τα ερωτήματα της γραμματικής, που απαιτούσαν προσοχή στις εκφωνήσεις και καλό γνωστικό υπόβαθρο.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους.

 

 

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

 

Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

ΓΕΛ ΠΕΛΟΠΙΟΥ

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα