19/10/202019:38

Θ. Βασιλόπουλος: «Οι 4.000 δηλώσεις στον ΕΛΓΑ μαρτυρούν το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτ. Ελλάδας»

Ξεπέρασαν τις 4000 οι δηλώσεις ζημιάς που υπεβλήθησαν από πληγέντες αγρότες- παραγωγούς  από τις Περιφερειακές Ενότητες  της Δυτικής Ελλάδας  σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος από τον Δντή του ΕΛΓΑ Πάτρας Γιώργο Κεχαγιά.

Αυτό δείχνει και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί καλλιέργειες με ελαιόδεντρα, καλαμπόκια και κηπευτικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Η πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα ώστε να επανδρωθεί το υποκατάστημα με εκτιμητές γεωπόνους για να καταγράψουν τις ζημιές όπως σχολίασε με έμφαση ο κ Βασιλόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Δντή του ΕΛΓΑ :

«  Η Περιφέρεια θα συνεχίσει την πίεση στο υπουργείο ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι  εκτεταμένες  ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το πέρασμα του Ιανού  αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι αγρότες βρίσκονται στο έλεος του καιρού, και ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη επιζήμια για τον πρωτογενή τομέα . Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δει με το ενδιαφέρον που αρμόζει και τους πληγέντες αγρότες στην περιφέρειά μας, όπως καλά πράττει με τις περιοχές της Εύβοιας που θα καταβάλλει αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν  καλλιέργειες και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Αναμένουμε  να εκφραστεί για μια ακόμα φορά θετικά  καταβάλλοντας πλήρεις αποζημιώσεις ακόμα και σε εκείνους τους αγρότες που έχουν καταβάλλει μειωμένο ασφάλιστρο, με αυτόματη όμως κράτηση του πρόσθετου ασφάλιστρου από την καταβλητέα αποζημίωση.»

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, για τη μελέτη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.  Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα