Στουρνάρας σε αναμονή... Σταϊκούρα για τα capital controls
04/08/201920:00

Το στρατηγικό πλάνο για το comeback των τραπεζών

[ad_1]

(Από αριστερά) Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών-αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Από τους Γ. Αγγέλη, Νένα Μαλλιάρα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, το χρονοδιάγραμμα του στρατηγικού πλάνου που έχει δρομολογηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί το καθοριστικής σημασίας για την οικονομία “comeback” του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

O σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται σε πέντε άξονες παρέμβασης, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δρομολογούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά ορισμένοι εξ αυτών ολοκληρώνονται, εκτός απροόπτου, είτε στα τέλη του χρόνου είτε στις αρχές του 2020 το αργότερο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων που δρομολογούνται και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των capital controls, την ενεργοποίηση των ειδικών φορέων απαλλαγής των τραπεζών από το ρίσκο των NPLs και την έκδοση ομολογιακών εργαλείων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλάζει άρδην το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Συνδυαστικά αυτών των κινήσεων, η κάθε τράπεζα ήδη προχωρά στο δικό της πρόγραμμα επιχειρηματικών κινήσεων με στόχο πάντα τη μείωση των NPLs και τη στήριξη της κερδοφορίας της.

Στόχος είναι, όπως αναφέρεται αρμοδίως, να σταθεροποιηθεί η βεβαιότητα για ένα “comeback” των τραπεζών, το οποίο, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και σε επίπεδο αγοράς, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ανάκαμψη και ισχυροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης στη διετία 2019-2020. Την επιτάχυνση αυτή θα επιχειρήσει να αποτυπώσει το νέο οικονομικό επιτελείο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις κοινοτικές Αρχές τον επόμενο μήνα. Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στο να υπερβεί τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα κοινοτικά στελέχη όσον αφορά την επίδραση που θα έχουν οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του νέου μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Οι πέντε άξονες των επικείμενων παρεμβάσεων, αναλυτικά, έχουν ως εξής:

Η κατάργηση των capital controls είναι το πρώτο βήμα, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και μέσα στον τρέχοντα μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της κατάργησής τους θα έχει “τρέξει” πριν να κλείσει ο Σεπτέμβριος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, υποστηρικτικά στην απόφαση αυτή έχει λειτουργήσει αφενός η “απαλλαγή” των τραπεζών από τον ELA και αφετέρου η σταθερή τούς τελευταίους μήνες αύξηση των καταθέσεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Και στην οποία, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη της, αντανακλάται μια σταθερή ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Στην “τάση” αυτή, άλλωστε, αναμένεται να συμβάλει και η αύξηση του ΑΕΠ.

– Οι αναβαθμίσεις, τόσο του δημόσιου χρέους όσο, κυρίως, των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάργησης των capital controls μέσα στο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου. Οι αναβαθμίσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά, όπως αναφέρεται αρμοδίως από παράγοντες της ΤτΕ, θα πολλαπλασιαστούν πολύ πριν από το τέλος του 2019.

– Η έγκριση του επικαιροποιημένου “ιταλικού” σχεδίου που αφορά τη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme για την αντιμετώπιση των NPLs από την DGComp. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΟΙΚ, η έγκρισή του θα είναι “υπογεγραμμένη” και θα μπορεί να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την ενεργοποίησή του οι τράπεζες μπορούν να προσδοκούν απαλλαγή τους από NPLs της τάξης των 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “Κ”, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει “επιστραφεί” στο ΤΧΣ και στο ΥΠΟΙΚ για “διορθώσεις”, οι οποίες, όμως, θα είναι έτοιμες, ώστε το σχέδιο να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, το ανάλογο σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει τη δημιουργία μιας bad bank, με δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερες όσον αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα NPLs, έχει ήδη δρομολογηθεί και θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019.

– Ο νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί κρίσιμη “αλλαγή” στο καθεστώς ρυθμίσεων των δανείων και του αποχαρακτηρισμού τους. Η βελτίωση του νόμου 4469/2017 για την επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του θέματος της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών που θα λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις στοχεύουν στο ξεμπλοκάρισμα κυρίως των αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων. Αρχές Σεπτεμβρίου οι αλλαγές θα παρουσιάσουν στους “θεσμούς” και στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

– Εξαιρετικά κρίσιμη για τη στήριξη της ασθμαίνουσας κερδοφορίας των τραπεζών είναι η αναμενόμενη τροποποίηση της περιοριστικής απόφασης της ΕΚΤ από τις αρχές του 2015, που αφορά τα όρια που έχουν οι τράπεζες σχετικά με την αγορά και διακράτηση κρατικών ομολόγων. Αυτό το όριο μέχρι στιγμής είναι μόλις 8 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, πρόκειται να διευρυνθεί έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ. Οι αυξημένες αγορές κρατικών ομολόγων θα επιτρέψουν αφενός να αποκτήσουν οι εγχώριες τράπεζες ένα σημαντικό και σταθερό “έσοδο” από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και αφετέρου να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στη δευτερογενή αγορά για τη διαμόρφωση των επιτοκίων των νέων εκδόσεων. Την απόφαση αυτή περιμένουν με… αδημονία και από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το “Κ”, δρομολογείται και η έκδοση ειδικού τύπου ομολόγων, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι θα εμπεριέχουν τον προορισμό του “κουρέματος” της αξίας τους σε περίπτωση bail-in, προστατεύοντας, έτσι, τις καταθέσεις από τον σχετικό κίνδυνο. Τα ομόλογα αυτά, εξαιτίας του “κινδύνου” που εμπεριέχουν, διακρίνονται από τις εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις (σήμερα κινούνται στο 8,5% – 9,5%), αλλά, με τις αλλαγές που δρομολογούνται, η αγορά εκτιμά ότι θα προσαρμοστούν στο 4,5% – 5% περίπου.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα